Wirra Wirra Catapult is een Australische rode wijn uit de Adelaide regio. Deze rode wijn is gemaakt van Syrah druiven.
Aanbevolen serveer temperatuur tussen de 16°C en 18°C.
De Aboriginal naam ‘Wirra Wirra’ betekent ‘tussen de gombomen’. De wijnen van stichter Bob Wigley, in het bijzonder van de Syrah druif, vonden grote aftrek in London. De wijnen worden al meer dan 100 jaar over de wereld geëxporteerd. In 1936 werden de meeste wijngaarden door de familie verkocht en de wijnkelders raakten in onbruik. In 1969 kochten Greg en Roger Trott, de vervallen winery en wat omringend terrein. De twee volle neven brachten hun eigen wijngaarden in het nieuwe bedrijf en begonnen wijn te maken, geholpen door de locale wijnproducenten.
McLaren Vale ligt in de staat South Australia, op 45 minuten rijden van de hoofdstad Adelaide. Het staat beroemd als een culinair paradijsje boordevol lekkere culinaire specialiteiten en grote wijnen. Het mediterrane klimaat wordt getemperd door de nabijheid van de Saint Vincent golf. De zomers zijn warm en de winters gematigd. De neerslag (580-700 mm per jaar) valt voornamelijk in de winter. Tijdens het warme seizoen is de luchtvochtigheid laag en de verdamping groot. Geen of weinig kans op vorst tijdens de groeiperiode noch op regen tijdens de oogst. Afhankelijk van het type bodem en ligging wordt er zonder irrigatie gewerkt of met druppel irrigatie. Wirra Wirra Winery beschikt over een eigen dam en water recycling installatie. In de wijngaarden wordt biodynamisch gewerkt.
Wirra Wirra Catapult Shiraz is een rode wijn die wordt geproduceerd door het gerenommeerde Australische wijnhuis Wirra Wirra uit de McLaren Vale-regio. De wijn is vernoemd naar een historische katapult die ooit werd gebouwd door de oprichter van het wijnhuis, Greg Trott, als een speelse verwijzing naar de traditie van klokkenluiden in de wijnmakerij.
De Catapult Shiraz is een single-varietal wijn, wat betekent dat hij uitsluitend is gemaakt van de Shiraz-druif, ook bekend als Syrah. Deze druif staat bekend om zijn rijke en volle karakter, met weelderige donkere fruitaroma's zoals zwarte bessen, bramen en pruimen, vergezeld van subtiele kruidige tonen en een vleugje zwarte peper.
Bij het proeven van Wirra Wirra Catapult Shiraz onthult de wijn een volle body met zachte tannines en een levendige zuurgraad die zorgt voor een goed gebalanceerde structuur. Het heeft een uitnodigende afdronk die lang aanhoudt en het rijke karakter van de Shiraz-druif benadrukt.
De druiven zijn afkomstig van verschillende wijngaardpercelen. Deze worden apart gevinifieerd en gedurende 16-18 maanden opgevoed voor de assemblage. Deze bestaat meestal uit 50-60% wijnen die op barriques van Frans eikenhout zijn opgevoed en 50-40% op barriques van Amerikaans eikenhout. 15-20% van de vaten is nieuw.
Deze Shiraz is een uitstekende begeleider bij stevige vleesgerechten, zoals gegrilde ribeye steak, lamsrack of wildgerechten. Ook past hij goed bij rijke pastagerechten met een kruidige tomatensaus.
Product | Wirra Wirra Catapult |
---|---|
Land | Australië |
Producent - Brand | Wirra Wirra Vineyards |
Type wijn | Rood |
Regio | McLaren Vale |
Druivensoort | Syrah |
Prijs per fles | € 19,50 |
Jaargang | Mail: info@le-connaisseur.nl |