Amarone is een krachtige en volle rode wijn uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië. Hij wordt gemaakt van de druiven Corvina Veronese, Rondinella en Molinara en heeft een alcoholgehalte van minstens 14%.
Het proces om Amarone-wijnen te maken, heet "Appassimento". Hierbij worden de druiven na de oogst gedurende meerdere maanden gedroogd om het suikergehalte en de aroma's te concentreren. Daarna worden de druiven geperst en wordt de most gefermenteerd en gerijpt in eikenhouten vaten om een dieprode kleur, een complex aroma en een rijke smaak te ontwikkelen.
Amarone-wijnen hebben een intens aroma van donker fruit zoals kersen, pruimen en bessen, vergezeld van kruidige en kruidige tonen. Ze hebben een volle en krachtige smaak met rijpe tannines en een lange, kruidige afdronk.
Amarone-wijnen zijn perfecte begeleiders bij rijke gerechten zoals rundvlees, wild en lamsvlees, evenals bij gerijpte kaas. Ze zijn ook geschikt als aperitief of als wijn om 's avonds van te genieten.
Vanwege hun hoge kwaliteit en complexe smaak zijn Amarone-wijnen vaak duurder dan andere Italiaanse rode wijnen. Ze worden echter beschouwd als enkele van de beste wijnen van Italië en zijn een traktatie voor elke wijnliefhebber.