Lionel Gosseaume stamt uit een familie van wijnboeren. Zijn ouderlijk domein ligt op steenworp afstand van Lionels woning maar Lionel verkoos eerst een leven ver weg van de wijnbouw. Toch kwam hij op zijn 37e terug naar zijn geboortegrond en nam in 2007 de wijngaarden van Jean-Claude Maurice van Domaine de Pierre over, die ze vanaf de jaren zestig verstandig had bewerkt.
Dit domein heet vanaf 2007 Lionel Gosseaume , het beslaat nu meer dan 15 hectare, waarvan Sauvignon Blanc 75% uitmaakt en Gamay zo’n 15%. De meest bijzondere variëteiten bij Gosseaume zijn Menu Pineau en vooral de Meslier-Saint-François. Die laatste is een oude lokale variëteit (een natuurlijke kruising tussen Gouais Blanc en Chenin Blanc) die bijna is uitgestorven en waarvan Lionel een van de weinige producenten ter wereld is. Hij heeft 0,3 hectare en de opbrengst daarvan, die hij laag houdt vanwege de stevige zuren van Meslier-Saint-François, assembleert hij met Sauvignon Blanc tot de zeer originele en heerlijke Vin de France die Climat Nº2 heet.