Giol Pinot Grigio Blush Ramato is een Italiaanse biologische en veganistische rosé wijn uit de Veneto regio. Deze wijn is gemaakt van 100% Pinot Grigio druiven.
Azienda Agricola Giol ligt in het hart van San Polo di Piave, op 35 km afstand van Venetië (Veneto) en is het oudste Prosecco huis uit Italië (1427). Het handelsmerk van dit wijnhuis is het tegenwoordig onbewoonde kasteel Giol. Hier liggen in de kelders, onder toeziend oog van de jonge Venetiaanse wijnmaker Vittorio Carraro, de wijnen te rijpen, achter meters dikke muren en daardoor op een constante temperatuur.
De recente geschiedenis van het kasteel en de wijnkelders gaat terug naar de gebeurtenissen rond 2 families: eerst de familie Papadopoli en later de familie Giol. De graaf Papadopoli, een Venetiaanse bankier, gebruikte het kasteel als zijn zomerverblijf en verliet Venetië tijdens die maanden om de supervisie te houden over de oogst op zijn oneindige landgoed. In 1923 verkocht de familie het enorme landgoed met meer dan 60 tot het landgoed behorende boerderijen en het kasteel aan commandant Giovanni Giol. Hij was net teruggekeerd uit Zuid-Amerika na een zeer succesvolle emigratieperiode. Hij betrok het kasteel en ging verder met het werk van de graaf. Met behoud van de structuur en de oude wijnkelders, bouwde hij een tweede vatenkamer, nog steeds bekend wegens zijn afmeting en charme. Na de bijdragen van de volgende drie generaties is het volledige complex in een uitstekende staat en is er een wijnhuis overgebleven waar geweldige wijnen worden geproduceerd. Allen van biologische druiven gemaakt, veganistisch, soms ook zonder toegevoegd sulfiet en met relatief lage alcoholpercentages.
Giol Pinot Grigio Blush Ramato heeft een delicate kleur. De geur van de wijn is karakteristiek voor de Pinot Grigio intens, fijn en fruitig, met tonen van zwarte bes en granaatappel. In de mond zacht, harmonieus, droog en smakelijk.
Deze wijn is het resultaat van een zorgvuldige selectie van Pinot Grigio druiven, met de hand geoogst en gevinifieerd als 'Ramato'. Om de gewenste tint te verkrijgen, worden de geplette druiven koud gefermenteerd gedurende 24 uur in contact met de schil, bij 14 ° C in roestvast stalen cuves. Na dit ‘schilcontact’ splitst men de schillen van de most en kan de natuurlijke gist haar werk gaan doen. Is de alcoholische gisting eenmaal achter de rug, dan volgt er een lange rustperiode op de droesem (neergedaalde gistcellen en vaste bestanddelen in het sap) waarbij men regelmatig de wijn omroert (bâtonnage) om de wijn in contact te houden met het droesem. Dit geeft veel extra complexiteit en karakter. Het bottelen gebeurt op verschillende tijdstippen gedurende het jaar om te garanderen dat het gebottelde product altijd vers en fruitig is, hiertoe wordt de jonge wijn onder inert gas opgeslagen om optimale frisheid te bewaren.
Heerlijk als aperitief of bij prosciutto crudo en bij pasta in groente- of schaaldiersaus.
Product | Giol Pinot Grigio Blush Ramato |
---|---|
Land | Italië |
Producent - Brand | Azienda Agricola Giol |
Type wijn | Rosé, Biologisch, Vegan |
Regio | Veneto |
Druivensoort | Pinot Gris |
Prijs per fles | € 12,50 |
Jaargang | Mail: info@le-connaisseur.nl |
Minimum aantal | 1 |