Giol Chardonnay Senza Solfiti is een Italiaanse witte biologische en veganistische wijn (zonder toegevoegd sulfiet) uit de Veneto regio. Deze wijn is gemaakt van 100% Chardonnay druiven.
Aanbevolen serveer temperatuur tussen de 10°C en 12°C.
Azienda Agricola Giol ligt in het hart van San Polo di Piave, op 35 km afstand van Venetië (Veneto) en is het oudste Prosecco huis uit Italië (1427). Het handelsmerk van dit wijnhuis is het tegenwoordig onbewoonde kasteel Giol. Hier liggen in de kelders, onder toeziend oog van de jonge Venetiaanse wijnmaker Vittorio Carraro, de wijnen te rijpen, achter meters dikke muren en daardoor op een constante temperatuur.
De recente geschiedenis van het kasteel en de wijnkelders gaat terug naar de gebeurtenissen rond 2 families: eerst de familie Papadopoli en later de familie Giol. De graaf Papadopoli, een Venetiaanse bankier, gebruikte het kasteel als zijn zomerverblijf en verliet Venetië tijdens die maanden om de supervisie te houden over de oogst op zijn oneindige landgoed. In 1923 verkocht de familie het enorme landgoed met meer dan 60 tot het landgoed behorende boerderijen en het kasteel aan commandant Giovanni Giol. Hij was net teruggekeerd uit Zuid-Amerika na een zeer succesvolle emigratieperiode. Hij betrok het kasteel en ging verder met het werk van de graaf. Met behoud van de structuur en de oude wijnkelders, bouwde hij een tweede vatenkamer, nog steeds bekend wegens zijn afmeting en charme. Na de bijdragen van de volgende drie generaties is het volledige complex in een uitstekende staat en is er een wijnhuis overgebleven waar geweldige wijnen worden geproduceerd. Allen van biologische druiven gemaakt, veganistisch, soms ook zonder toegevoegd sulfiet en met relatief lage alcoholpercentages.
Giol Chardonnay Senza Solfiti (zonder toegevoegd sulfiet) is strogeel van kleur met citroenkleurige schitteringen. In de geur aroma's van exotisch fruit met citrustonen. In de mond is de wijn zacht, rond en goed in balans met een aangename afdronk.
De druiven worden handmatig geoogst als ze optimaal rijp zijn, de druiven worden gekneusd, ontsteelt, geperst en er worden kweekgisten toegevoegd. De gisting wordt gevolgd door rekken en de wijn wordt op de fijne droesem gehouden met gewone batonage. Het bottelen gebeurt meerdere keren per jaar om ervoor te zorgen dat het product altijd vers is.
Heerlijk als aperitief of bij vis- en groente hapjes, soepen, salades en lichte visgerechten.
Product | Giol Chardonnay Senza Solfiti |
---|---|
Land | Italië |
Producent - Brand | Azienda Agricola Giol |
Type wijn | Wit, Biologisch, Vegan |
Regio | Veneto |
Druivensoort | Chardonnay |
Prijs per fles | € 11,75 |
Jaargang | Mail: info@le-connaisseur.nl |
Minimum aantal | 1 |