Giol Cabernet Sauvignon Senza Solfiti (zonder toegevoegd sulfiet) is een Italiaanse biologische en veganistische rode wijn uit de Veneto regio. Deze wijn is gemaakt van 100% Cabernet Sauvignon druiven.
Azienda Agricola Giol ligt in het hart van San Polo di Piave, op 35 km afstand van Venetië (Veneto) en is het oudste Prosecco huis uit Italië (1427). Het handelsmerk van dit wijnhuis is het tegenwoordig onbewoonde kasteel Giol. Hier liggen in de kelders, onder toeziend oog van de jonge Venetiaanse wijnmaker Vittorio Carraro, de wijnen te rijpen, achter meters dikke muren en daardoor op een constante temperatuur.
De recente geschiedenis van het kasteel en de wijnkelders gaat terug naar de gebeurtenissen rond 2 families: eerst de familie Papadopoli en later de familie Giol. De graaf Papadopoli, een Venetiaanse bankier, gebruikte het kasteel als zijn zomerverblijf en verliet Venetië tijdens die maanden om de supervisie te houden over de oogst op zijn oneindige landgoed. In 1923 verkocht de familie het enorme landgoed met meer dan 60 tot het landgoed behorende boerderijen en het kasteel aan commandant Giovanni Giol. Hij was net teruggekeerd uit Zuid-Amerika na een zeer succesvolle emigratieperiode. Hij betrok het kasteel en ging verder met het werk van de graaf. Met behoud van de structuur en de oude wijnkelders, bouwde hij een tweede vatenkamer, nog steeds bekend wegens zijn afmeting en charme. Na de bijdragen van de volgende drie generaties is het volledige complex in een uitstekende staat en is er een wijnhuis overgebleven waar geweldige wijnen worden geproduceerd. Allen van biologische druiven gemaakt, veganistisch, soms ook zonder toegevoegd sulfiet en met relatief lage alcoholpercentages.
Giol Cabernet Sauvignon Senza Solfiti (zonder toegevoegd sulfiet) is een Bordeaux-selectie van Cabernet Sauvignon. Een diep robijnrode wijn de kleur neigt naar paarsachtig. In de neus cassis aroma's met hints van bosvruchten en kersen. De wijn wordt zachter naarmate hij verouderd en verkrijgt dan aroma's van lavendel, laurier, zwarte peper en chocola.
Malolactische gisting vindt plaats in kleine vaten, waar de wijn vervolgens 8-10 maanden rijpt. Hierdoor krijgt het onmiskenbare eikenhouten tonen, die de kenmerken van de wijn benadrukken in plaats van ze te bedekken.
Een wijn die goed te combineren is met kwartel, gebraden rundvlees of gerijpte kazen.
Product | Giol Cabernet Sauvignon Senza Solfiti |
---|---|
Land | Italië |
Producent - Brand | Azienda Agricola Giol |
Type wijn | Rood, Biologisch, Vegan |
Regio | Veneto |
Druivensoort | Cabernet Sauvignon |
Prijs per fles | € 12,75 |
Jaargang | Mail: info@le-connaisseur.nl |
Minimum aantal | 1 |