Domaine des Haut Châssis Saint-Péray Les Calcaires is een heerlijke witte wijn uit de Rhône regio Frankrijk. Deze wijn is gemaakt van 70% Marsanne en 30% Roussanne druiven door Domaine des Hauts Chassis.
Aanbevolen wijntemperatuur tussen 10° C en 12° C.
Domaine des Hauts Châssis is gelegen in het hart van de plaats genaamd Les Hauts Châssis in het zuiden van de appellatie Crozes-Hermitage. Franck Faugier nam in 2003 de dagelijkse leiding van dit schitterende familiedomein over. Tot dat moment werd er fruit verbouwd, abrikozen, kersen en perzik, naast wijndruiven. Inmiddels zijn de fruitboomgaarden verkocht en worden er op de totaal 17 hectare alleen nog wijnstokken verbouwd. Franck breekt met het gebruik om druiven en wijn te verkopen aan de Cave Coöperatieve en begint met het zelf op fles brengen van zijn, inmiddels biologische, prachtwijnen.
De wijngaarden zijn gelegen op verschillende percelen in Noord Rhône. Waarvan 14 hectare in Crozes-Hermitage rood en 1 hectare in wit, 1,5 hectare in Saint-Joseph en 0,5 hectare in Saint-Péray.
Om het fruit perfect te verwerken telt het domein, in de moderne vatkamer, momenteel 22 kleinere roestvrijstalen tanks. Voor de uiteindelijke rijping in eikenhout heeft men klassieke barriques van 225 liter, vaten van 400 liter en demi muids van 600 liter. Slechts een klein deel van de vaten is geheel nieuw. Wat stijl betreft zijn alle wijnen punt-zuiver en karakteristiek voor, en met name de Syrah, uit dit deel van Frankrijk. Sinds 2017 zijn alle wijnen van het domein biologisch gecertificeerd.
Domaine des Haut Châssis Saint-Péray Les Calcaires is de uitkomst van twee druivensoorten: Marsanne en Roussanne. Deze druiven geven een lichte wijn met een lage zuurgraad en de originele aroma's van deze delicate en subtiele druiven. Aroma's die doen denken aan abrikoos, meidoorn, witte perzik, kamperfoelie, honing, narcis en iriswortels. De wijn opent van simplistisch naar een flatterende uitdrukking van rijke bloemige en kruidige tonen. De smaak heeft een minerale toets die het frisse aroma benadrukt, wat resulteert in een lichte en impulsieve balans. Elegant, rijk en aanhoudend in de afdronk.
De druiven worden handmatig geoogst en direct bij de wijngaard gesorteerd. Hele druiventrossen worden geperst, gevolgd door koude bezinking na 24-48 uur. Na fermentatie in tanks bij 14 – 16°C rijpt de wijn 6 maanden in roestvrijstalen tanks op zijn fijne droesem.
Een heerlijke wijn bij carpaccio van kabeljauw, cannelloni met ricotta, pasta met schelp- en schaaldieren.
Product | Domaine des Haut Châssis Saint-Péray Les Calcaires |
---|---|
Appellation Contrôlée Frankrijk | AOC Saint-Péray |
Land | Frankrijk |
Producent - Brand | Domaine des Hauts Chassis |
Type wijn | Wit, Biologisch |
Regio | Rhône |
Druivensoort | Overige druiven wit |
Prijs per fles | € 29,95 |
Jaargang | Mail: info@le-connaisseur.nl |