Champagne Leclerc Briant Réserve Brut is een heerlijke Franse Champagne van Leclerc Briant uit de Champagne Frankrijk. Deze wijn is gemaakt van 40% Pinot Meunier, 40% Pinot Noir en 20% Chardonnay druiven.
Aanbevolen serveer temperatuur tussen de 6°C en 8°C.
Opgericht in het dorp Cumières in 1872 door Lucien Leclerc, verhuisde het bedrijf in 1955 naar het pand dat het vandaag de dag nog steeds inneemt in Chemin de la Chaude Ruelle in Epernay. Het was ook in deze tijd, dankzij de dynamiek van Bertrand Leclerc, de achterkleinzoon van de oprichter, en van zijn vrouw Jacqueline Briant, dat het landgoed gebaseerde bedrijf zijn status veranderde in die van een Maison de Negoce of handelshuis.
In 2012 werd, na het overlijden van Pascal Leclerc, het huis Leclerc Briant gered van de vergetelheid toen het werd overgenomen door Mark Nunelly en Denise Dupré. Dit Amerikaanse koppel houdt van de Franse ‘art de vivre’. Het stel was op slag verliefd op het non-conformistische karakter van Leclerc Briant. Ze worden vergezeld door Frédéric Zeimett, geboren in Champagne, die het huis sindsdien naar de hoogste maatstaven stuurt. Eerder deed Frédéric ervaring op bij Moët & Chandon en maakte kennis met biodynamie bij Michel Chapoutier in de Rhône.
Nieuwe Leclerc Briant-eigenaresse Denise Dupré ging meteen voortvarend te werk door 14 hectaren aan Premier Cru wijngaarden aan te kopen. Allen zijn biologisch gecertificeerd en worden biodynamisch gecultiveerd.
Alle Champagnes hebben ook het vegan keurmerk. Men specialiseert zich op de productie van ‘single vineyard’ Champagnes, altijd mét oogstjaar.
Champagne Leclerc Briant Réserve Brut heeft een vloeiende, glinsterende strogele kleur met schittering en flitsen van lichter geel. Een levendige stroom van kleine belletjes zorgt voor een aanhoudende ring van mousse bovenaan in het glas. Alle kenmerken van deze wijn zijn zowel rijk als fris.
De eerste sensaties op de neus bevestigen de belofte van het oog. Aroma's van groene appel met suggesties van citroen, abrikoos, mandarijn en verse amandel, allemaal geaccentueerd door een vleugje jodium. Terwijl de wijn ademt, onthult hij tonen van zwarte bes, perzik, bloedsinaasappel, verse druiven, granaatappel en zoethout, plus een vleugje anijs, vuursteen, kruidnagel en jeneverbes.
In de mond is de aanzet rijk en fris met een zachte, romige mousse. Vervolgens komt een volle, krachtige fruitigheid naar voren die wordt ondersteund door de aanhoudende smaak van citrusvruchten. In het midden van het palette draait het om mineraliteit van klei en krijt bodem die volheid, fruitigheid en een zekere wellust geeft van karakter en het voegt een duidelijke beet en lengte toe aan de tong. Een bijzonder goed beoordeelde dosering verbetert de krijtachtige structuur die gedurfde, maar toch elegante fruitigheid geeft voordat het leidt tot een heerlijke afdronk die zich onderscheidt door tonen van zout en umami. Het evenwicht tussen het palette en de afdronk zorgt voor concentratie en consistentie en laat het uiteindelijke gevoel van een verkoelende zeebries en menthol achter om heerlijk te blijven hangen.
Heerlijk als aperitief of met kreeft, coquilles, oesters, witvis en varkensvlees.
Product | Champagne Leclerc Briant Réserve Brut |
---|---|
Appellation Contrôlée Frankrijk | AOC Champagne |
Land | Frankrijk |
Producent - Brand | Champagne Leclerc Briant |
Type wijn | Mousserend, Biologisch, Vegan |
Regio | Champagne |
Druivensoort | Overige druiven wit |
Prijs per fles | € 54,95 |
Jaargang | Mail: info@le-connaisseur.nl |