Champagne Leclerc Briant Premier Cru Extra Brut is een heerlijke Franse Champagne van Leclerc Briant uit de Champagne Frankrijk. Deze wijn is gemaakt van 70% Pinot Meunier, 15% Pinot Noir en 15% Chardonnay druiven.
Aanbevolen serveer temperatuur tussen de 6°C en 8°C.
Opgericht in het dorp Cumières in 1872 door Lucien Leclerc, verhuisde het bedrijf in 1955 naar het pand dat het vandaag de dag nog steeds inneemt in Chemin de la Chaude Ruelle in Epernay. Het was ook in deze tijd, dankzij de dynamiek van Bertrand Leclerc, de achterkleinzoon van de oprichter, en van zijn vrouw Jacqueline Briant, dat het landgoed gebaseerde bedrijf zijn status veranderde in die van een Maison de Negoce of handelshuis.
In 2012 werd, na het overlijden van Pascal Leclerc, het huis Leclerc Briant gered van de vergetelheid toen het werd overgenomen door Mark Nunelly en Denise Dupré. Dit Amerikaanse koppel houdt van de Franse ‘art de vivre’. Het stel was op slag verliefd op het non-conformistische karakter van Leclerc Briant. Ze worden vergezeld door Frédéric Zeimett, geboren in Champagne, die het huis sindsdien naar de hoogste maatstaven stuurt. Eerder deed Frédéric ervaring op bij Moët & Chandon en maakte kennis met biodynamie bij Michel Chapoutier in de Rhône.
Nieuwe Leclerc Briant-eigenaresse Denise Dupré ging meteen voortvarend te werk door 14 hectaren aan Premier Cru wijngaarden aan te kopen. Allen zijn biologisch gecertificeerd en worden biodynamisch gecultiveerd.
Alle Champagnes hebben ook het vegan keurmerk. Men specialiseert zich op de productie van ‘single vineyard’ Champagnes, altijd mét oogstjaar.
Champagne Leclerc Briant Premier Cru Extra Brut heeft een glinsterende strogele kleur met schittering en flitsen van lichter geel. Een levendige stroom van kleine belletjes zorgt voor een aanhoudende ring van mousse bovenaan in het glas. Alle kenmerken van deze wijn zijn zowel rijk als fris.
De neus opent met tonen van patisserie, brioche, boter, geroosterde hazelnoten en honing met de bedwelmende geur van kamperfoelie, rozen, limoen en meidoorn. Na het luchten van de wijn onthult hij tonen van umami en een meer fruitig karakter: warme appels, verse zwarte bessen, kers, granaatappel, bosaardbeien, citrus en hints van zoethout, groene thee en pepermunt.
In de mond is de eerste indruk schoon en fris met een zachte, romige mousse. De wijn ontwikkelt al snel een volle, knapperige fruitigheid, ondersteund door de zuurgraad van citroenen en pomelo. Het midden palette is vol rond een mineraliteit van klei- en krijtgrond die breedte, structuur en een duidelijk vleugje zout geeft, voorafgaand aan de afdronk. Deze voelbare balans is vermengd met een algehele indruk van frisheid en aromatische precisie die het rijke, toegankelijke genot versterkt en het zachte, smaakvolle karakter van de afdronk onderstreept.
Heerlijk als aperitief of met kreeft, coquilles, oesters, witvis en varkensvlees.
Product | Champagne Leclerc Briant Premier Cru Extra Brut |
---|---|
Appellation Contrôlée Frankrijk | AOC Champagne |
Land | Frankrijk |
Producent - Brand | Champagne Leclerc Briant |
Type wijn | Mousserend, Biologisch, Vegan |
Regio | Champagne |
Druivensoort | Overige druiven wit |
Prijs per fles | € 69,95 |
Jaargang | Mail: info@le-connaisseur.nl |